VCA certificaat
In de hedendaagse bouwwereld, waaronder het schildersvak, is veiligheid een topprioriteit. Voor velen is een VCA certificaat ook bekend als VCA diploma, VCA cursus en VCA opleiding dan ook geen onbekend begrip meer. Maar wat houdt dit certificaat in en waarom is het zo cruciaal voor schilders?
Wat is VCA?
VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. Het is ontstaan in 1994 als een gezamenlijk initiatief van aannemers en vertegenwoordigers uit de petrochemische industrie om een gestandaardiseerd en onafhankelijk toetsingssysteem te creëren voor veiligheidsbeleid binnen bedrijven. VCA heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een breed gedragen instrument voor diverse risicovolle sectoren, waaronder het schildersvak.
Het belang van VCA in het schildersvak
De vraag naar VCA certificering neemt toe omdat veel opdrachtgevers dit certificaat eisen bij het aanbesteden van projecten. Zonder dit certificaat kan een Schilder, of hij nu zelfstandig ondernemer is of in dienst is bij een bedrijf, buiten de boot vallen bij potentiële projecten. Zelfs bij sollicitaties zie je dat het VCA certificaat steeds vaker een vereiste is.
De noodzaak wordt versterkt door de alarmerende statistieken. Jaarlijks vinden er in Nederland ongeveer 200.000 bedrijfsongevallen plaats, waarvan 4.300 leiden tot letsel en ongeveer 60 tot de dood. Een VCA certificaat helpt bij het opbouwen van bewustzijn rondom de risico's van het werk en hoe deze op een veilige, gezonde en milieuvriendelijke manier kunnen worden aangepakt.
Hoe behaal je een VCA certificaat?
Allereerst moet je bepalen welk type VCA certificaat voor jou relevant is.
Er zijn verschillende soorten:
- B-VCA (Basis)
Dit is het basiscertificaat voor schilders en andere werknemers op de werkvloer. Hiermee laat je zien dat je de basiskennis bezit over veilig werken volgens de VCA richtlijnen. - VOL-VCA
Voor leidinggevenden en zzp’ers. Dit is een uitgebreider certificaat waarmee je laat zien dat je niet alleen je eigen werkzaamheden veilig kunt uitvoeren, maar ook dat je anderen kunt instrueren over veilig werken. - VIL-VCU
Voor degenen die werken in de uitzendbranche en arbeidskrachten detacheren naar VCA gecertificeerde bedrijven
Er zijn diverse manieren om je voor te bereiden op het VCA examen:
- Klassikale cursus
Vaak op locatie en in één dag inclusief examen. - Online cursus (e-learning)
Een flexibele optie waarbij je leert in je eigen tempo en afsluit met een online examen. - Zelfstudie
Hierbij krijg je cursusmaterialen opgestuurd om in je eigen tempo mee te studeren. - Proefexamen
Voorbereiding is essentieel. Om jezelf goed voor te bereiden op het examen, kun je een proefexamen doen. Dit helpt je om een gevoel te krijgen voor het type vragen dat je kunt verwachten en waar je misschien nog extra aandacht aan moet besteden.
Leg het examen af:
- B-VCA examen
Dit bestaat uit 40 vragen, waarbij je 4000 punten kunt behalen. Je slaagt als je 64,5% (2580 punten) of meer behaalt binnen 60 minuten. - VOL-VCA examen
Dit is uitgebreider met 70 vragen. Hierbij zijn 7000 punten te behalen en je slaagt bij het behalen van 64,5% (4515 punten) binnen 75 minuten
Registratie:
Na het succesvol afronden van het examen, wordt je VCA certificaat automatisch geregistreerd in het Centraal Diploma Register (CDR). Dit zorgt ervoor dat potentiële werkgevers kunnen verifiëren dat je over het certificaat beschikt.
Vernieuwing:
Het VCA certificaat heeft een geldigheidsduur van 10 jaar. Houd hier rekening mee en zorg dat je je certificering op tijd vernieuwt.
Een VCA certificaat is een waardevolle toevoeging aan je professionele profiel, vooral voor schilders en anderen in risicovolle beroepen. Het getuigt van je toewijding aan veiligheid en kwaliteit, en kan de deur openen naar nieuwe carrièremogelijkheden.
VCA checken
Het Centraal Diploma Register (CDR), beheerd door de Stichting Samenwerken Voor Veiligheid (SSVV), stelt werkgevers in staat de geldigheid van VCA certificaten van werknemers te controleren. Het bevat essentiële gegevens zoals naam, geboortedatum en diplomagegevens, maar geen andere persoonlijke informatie zoals het BSN. Het CDR geeft ook de vervaldatum van diploma's weer, zodat bekend is wanneer hercertificering nodig is. Het registreert alle VCA certificaten en bepaalde andere opleidingen in de petrochemie en steigerbouw.
Conclusie
Het behalen van een VCA certificaat is niet alleen een commerciële noodzaak voor schilders maar draagt ook bij aan een veiligere werkomgeving en helpt ongelukken te voorkomen. Of je nu een zelfstandige Schilder bent of in dienst bent bij een schildersbedrijf, investeren in een VCA certificaat is investeren in zowel je professionele als persoonlijke veiligheid.
Contact
Interesse in een baan als Schilder? Laat ons je dan verder helpen.
Vul hieronder je gegevens in en verstuur ze naar ons. Wij nemen z.s.m. contact met je op.