Werken als Onderhoudsschilder
Op zoek naar vacatures? Bekijk dan onze Onderhoudsschilder vacatures.
Als Onderhoudsschilder heb je één van de meest gevraagde functies binnen de schildersbranche. Bij bouwprojecten is er bijvoorbeeld altijd vraag naar onderhoud schilderwerk. Het werk van Onderhoudsschilders is heel belangrijk voor de levensduur van panden en overige bouwprojecten. Tijdens elke fase van het bouwproject ben je als Onderhoudsschilder nodig. Bij de start moet je voorbereidingen treffen zoals het vaststellen en schuren van de ondergrond. Zo zullen de werkzaamheden later in het project goed blijven verlopen. Als je als Onderhoudsschilder goed werk levert ben je ook een enorm gewaardeerde collega.
Schildersopleiding
Wil je Onderhoudsschilder worden en daar een opleiding voor volgen, dan volg je het opleidingstraject voor schilders. Specialistische opleidingen voor onderhoudsschilders zijn er namelijk niet. Wil je tegelijkertijd een opleiding volgen en praktijkervaring opdoen? Dan kan je via een mbo-opleiding (BBL) werkend leren bij een schildersbedrijf. In totaal zijn er vier verschillende opleidingsniveaus:
- Assistent Schilder (niveau 1)
Deze opleiding kan direct na de middelbare school gevolgd worden. Als Assistent Schilder ondersteun je een vakschilder bij werkzaamheden en help je bijvoorbeeld met voorbereiden van het werk (schuren en materiaal klaarzetten). - Medewerker schilderen (niveau 2)
De opleiding tot medewerker schilderen (niveau 2) kan aansluitend aan de opleiding voor Assistent Schilder gevolgd worden. Als medewerker schilderen (niveau 2) werk je mee aan projecten om nieuwbouwschilderwerk uit te voeren en om onderhoud aan gebouwen te plegen. - Medewerker schilderen (niveau 3)
De opleiding tot medewerker schilderen (niveau 3) kan je volgen met een mavo-vbo of vmbo-diploma op zak. Deze opleiding heeft drie stromingen waarin je jezelf kan specialiseren:
Gezel Schilder aankomend voorman niveau 3
Gezel Schilder afwerking van interieurs niveau 3
Gezel Schilder totaalonderhoud niveau 3
Als medewerker schilderen niveau 3 ga je aan de slag bij verschillende opdrachtgevers, die actief zijn in diverse vakgebieden, zoals bijvoorbeeld utiliteitsbouw (grote gebouwen zoals ziekenhuizen en kantoorpanden), woningbouw en renovatie. Wil je je ontwikkelen tot Onderhoudsschilder, dan komt de specialisatie Gezel Schilder totaalonderhoud goed van pas. - Specialist schilderen (niveau 4)
De opleiding tot specialist schilderen (niveau 4) kan gevolgd worden wanneer je in bezit bent van een vmbo-diploma. Binnen deze opleiding leer je specialistische technieken die minder vaak voorkomen. Ook leer je opdrachtgevers te adviseren. Na deze opleiding kan je eventueel doorstromen het hbo.
Onderhoudsschilder worden?
Dus, alles op een rijtje, wil je graag werken als schilder en aan de slag als Onderhoudsschilder? Dan moet je eerst een mbo-niveau 3 opleiding volgen om voldoende kennis te hebben om alle taken uit te voeren. Dit kan door middel van een BBL-opleiding. Zoals hierboven gezegd, er is geen opleiding speciaal gericht op de functie Onderhoudsschilder. De beste mogelijkheid is de opleiding gezelschilder. Dit is een brede schildersopleiding, waarbij je als BBL-leerling je extra kan richten op het onderhoudswerk. Tijdens de opleiding kun je al als leerling aan de slag bij een onderhouds- en schildersbedrijf. Het grootste deel van de tijd ben je in de praktijk onder begeleiding (en betaald) aan het werk. Daarnaast krijg je op school lessen over schilder- en onderhoudstechnieken, materialen, etc. Zo ontwikkel jij de nodige vaardigheden om een volwaardige onderhoudsschilder te worden.
Vaardigheden
Onderhoudsschilders geven niet alleen een nette uitstraling aan een pand, maar verhogen met hun werk ook de levensduur ervan. Verflagen beschermen immers de ondergrond. Aangezien de ondergronden uit verschillende soorten materiaal bestaan - hout, staal, beton etc. - moet een onderhoudsschilder ook verstand hebben van diverse soorten verf en er behendig mee zijn.
Naast het doorsnee schilderwerk kan je als Onderhoudsschilder ook gevraagd worden voor andere werkzaamheden. Bijvoorbeeld het vervangen van onderdelen die te oud of kapot zijn. De onderhoudsschilder is dan ook een echte vakman met veel vaardigheden. Hieronder vind je een aantal van deze vaardigheden:
- Sauzen
Dit is het aanbrengen van verf op muren en plafonds met een verfroller. - Plamuren
Hier vult een schilder door middel van plamuur kleine oneffenheden in een oppervlak om het glad en gelijk te maken. - Behangen
Als een opdrachtgever een ruimte liever met behang in plaats van verf afgewerkt wilt zien, moet een onderhoudsschilder ook kunnen behangen. - Schuren
Voordat een muur geschilderd kan worden, moet die eerst glad en egaal zijn zodat de verflaag ook goed en voor een lange tijd kan worden aangebracht. Daarom wordt een muur meestal eerst geschuurd voordat hij geschilderd wordt. - Zandstralen
Hier wordt door middel van hoge druk een hard materiaal tegen een oppervlak gespoten om het te schuren en glad te krijgen. - Afbranden
Een oude verflaag kan worden verwijderd door middel van wegbranden of smelten. Hier zijn verschillende apparaten voor zoals een verfstripper, verbrander, elektrische- of gasbrander.
Naast het beheersen van verschillende technieken moet je ook kunnen inschatten wat er allemaal vervangen of gerepareerd moet worden. Is er bijvoorbeeld sprake van houtrot? Is alleen een nieuwe verflaag aanbrengen voldoende of moet het oppervlak eerst nog geschuurd of geplamuurd worden? Hier moet je als onderhoudsschilder de juiste keuzes in kunnen maken en advies over kunnen geven.
Werkzaamheden
Doordat je als onderhoudsschilder zoveel technieken en vaardigheden beheerst, is er ook veel variatie mogelijk in de werkzaamheden. Zo kan het zijn dat een klant een nieuwe laag verf voor zijn kozijnen nodig heeft, dat een compleet schoolgebouw moet worden onderhouden, of dat er houtrot moet worden gerepareerd in een oud kantoorpand. Bij deze klussen - maar ook bij meer gespecialiseerde klussen - wordt om jouw expertise gevraagd. Werken als onderhoudsschilder gebeurt meestal op locatie. Afhankelijk van de grootte van de klus kan dit in teamverband of zelfstandig zijn. Gezien het diverse takenpakket, biedt de functie Onderhoudsschilder veel doorgroei- en ontwikkelingsmogelijkheden binnen het schildersvak. Dus als je van een uitdaging houdt en ambitie hebt, is Onderhoudsschilder echt wat voor jou!
Salaris Onderhoudsschilder
Het salaris van een Onderhoudsschilder kan sterk variëren, vooral omdat meer ervaren schilders vaak meer verdienen dan degenen met minder ervaring. Over het algemeen ligt het salaris van een Onderhoudsschilder tussen de €18,38 en €22,98 bruto per uur. Dit hangt af van factoren zoals leeftijd, functie en werkervaring. Ook is er een aanzienlijk verschil of je als Onderhoudsschilder in loondienst werkt of als zelfstandige (zzp). Vaak verdienen zzp'ers meer, maar dit gaat gepaard met bepaalde risico's, verantwoordelijkheden en onzekere werkuren. Houd hier dus goed rekening mee voordat je de keuze maakt om als zzp Onderhoudsschilder aan de slag te gaan.
Zzp of loondienst?
Als Onderhoudsschilder heb jij de optie om in dienst te zijn bij een schilders- of onderhoudsbedrijf, maar je kan ook de weg van het zelfstandig ondernemerschap zonder personeel (zzp) inslaan. Hieronder vind je meer informatie over deze twee werkvormen als Onderhoudsschilder.
- Onderhoudsschilder in loondienst
Als Onderhoudsschilder werk je vaak voor een schilders- of onderhoudsbedrijf, maar er zijn ook mogelijkheden bij gespecialiseerde ondernemingen, zoals interieur- of timmerbedrijven.
Onderhoudsschilders vallen onder de CAO Schilders-, afwerkings- en glaszetbedrijf, waarin alle afspraken en regels voor het schildersvak zijn vastgelegd. De CAO heeft een onderverdeling gemaakt in verschillende functies die weer eigen loonschalen hebben. Met behulp van deze schalen worden ook salarissen bepaald.
- Zelfstandig zonder personeel (zzp Onderhoudsschilder)
Een Onderhoudsschilder kan er ook voor kiezen om als zelfstandig ondernemer te werken. Dit biedt verschillende voordelen - bijvoorbeeld financieel, zoals belastingvoordelen. Ook kan je zelf je werktijden bepalen en werk flexibeler combineren met bijvoorbeeld extra scholing of zorgtaken. Een nadeel van het zzp-schap is het risico dat jij als Onderhoudsschilder op jezelf aangewezen bent. Als zzp'er draag je verantwoordelijkheid voor financiën, administratie, werkregeling, belastingafdracht, verzekeringen en meer. Overweeg daarom goed of dit bij jou past voordat je de stap zet om als zzp Onderhoudsschilder aan de slag te gaan.
Risico's
Onderhoudsschilderwerk is lichamelijk een vrij zwaar beroep. Je staat veel, werkt langer in dezelfde houding en moet met enige regelmaat bukken. Het verwijderen van oude verflagen en het schuren van de ondergrond zijn ook belastend voor je lichaam, evenals werken boven je ooghoogte of juist laag bij de grond. Om de belasting te verkleinen, kan je verschillende hulpmiddelen inzetten: hoogwerkers, rolsteigers, aluminium ladders met brede sporten en goed handgereedschap. Neksteunen, kniebeschermers en veiligheidsschoenen helpen ook met het beperken en al dan niet voorkomen van fysieke klachten.
Ook krijgen Onderhoudsschilders veel te maken met stof. Naast een mindere kwaliteit van je verflaag, kan stof ook zorgen voor gezondheidsklachten. Daarnaast kunnen verf, verdunners en reinigers zorgen voor overgevoeligheid of aantasting van je huid. Zulke problemen kan je voorkomen door goed te blijven stofzuigen en maskers met filtertype P2 te gebruiken. Ook is het goed om producten op waterbasis, oplosmiddel-arme producten en producten die voldoen aan de gezondheidsvoorschriften in te zetten.
Ongevallen blijven ook op de loer liggen. Als Onderhoudsschilder krijg je te maken met trappen, ladders en (rol)steigers waar je vanaf kan vallen. Scherp gereedschap, glas en hout kunnen allemaal krassen en splinters achterlaten. Met alertheid, het naleven van de veiligheidsvoorschriften en correct gebruik van je materieel kan je al het gros van de ongevallen voorkomen. Met een VCA certificering leer je precies wat deze veiligheidsvoorschriften zijn en hoe jij als Onderhoudsschilder verantwoordelijk te werk gaat.
VCA Certificaat
VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. Het is een certificering die de veiligheidsnormen en -procedures in de bouw en verwante sectoren waarborgt. Voor een Onderhoudsschilder zijn zulke veiligheids- en milieunormen van cruciaal belang. Je werkt met verschillende materialen, gereedschappen, chemische stoffen, en vaak ook op hoogtes. Een VCA-cursus leert jou de veiligheidsrisico's en -voorschriften waarmee je ongevallen kan voorkomen. Na het afleggen en het behalen van een VCA-examen, ontvang jij een VCA-certificaat. Veel werkgevers stellen het hebben van zo'n VCA-certificaat verplicht - die toont aan dat jij de kennis en vaardigheden hebt om veilig, verantwoord en volgens de geldende voorschriften te werken. Wij raden dus sterk aan om een VCA-certificaat te behalen voordat je aan de slag gaat als Onderhoudsschilder.
Vacatures
Op SchilderVacature.nl hebben wij veel actuele vacatures in de schildersbranche door heel Nederland staan. Ben jij nou op zoek naar een functie als Onderhoudsschilder en zie jij het al voor je om voor een leuke opdrachtgever te werken aan de mooiste projecten? Bekijk dan eens ons aanbod aan Onderhoudsschilder vacatures, het liefst zoveel mogelijk bij jou in de buurt.
Staat hier geen passende Onderhoudsschilder vacature tussen of niet de juiste vacature in de buurt van jouw woonplaats, dan kan je alsnog contact opnemen met ons. Een van onze consultants zal je dan verder helpen. Wij hebben namelijk een enorm uitgebreid netwerk aan schildersbedrijven die altijd op zoek zijn naar gemotiveerd personeel (van verschillende niveaus). Samen gaan we dan op zoek naar de best bij jou passende vacature bij een van deze schildersbedrijven.
Contact
Interesse? Laat ons je verder helpen.
Laat je gegevens hieronder achter of neem contact met ons op!