Schildersziekte
Veel vakmannen die actief zijn in bouw, schilder en onderhoud. schoonmaak en interieur gerelateerde branches zijn al bekend met de ernstige aandoening schilderziekte. Echter voor nieuwkomers in deze branches of voor vakmannen die hier nog te weinig van weten, hebben wij dit artikel geschreven. De gevolgen van deze aandoening moeten namelijk niet onderschat worden. Daarom is het van belang dat iedereen die actief is in deze branches zo goed mogelijk op de hoogte is van de risico’s en gevaren en hoe men zich daar het best op voor kan bereiden en zo veilig mogelijk te werk gaat. Wil je meer weten over schilderziekte? Lees dan dit artikel. Wij geven je antwoorden op vragen zoals: Wat is schildersziekte? Wat zijn de oorzaken? Wat zijn de symptomen? Welke behandeling is er voor? Wat krijg je voor uitkering als je schildersziekte hebt?
Wat is schildersziekte?
De schildersziekte OPS (ook wel bekend als Organisch Psycho Syndroom/Chronische Toxische Encephalopathie) is een aandoening van het zenuwstelsel. Dit kan voor zowel veel lichamelijke als geestelijke klachten zorgen. Deze aandoening komt voor bij verschillende beroepen waar gewerkt wordt met vluchtige oplosmiddelen (solvents). De meest voorkomende beroepen die hiermee te maken hebben zijn autospuiters, verfspuiters, schilders, drukkers, betonreparateurs, tapijtleggers, laboranten en schoonmakers. Dit is niet alles, ook mensen die werken in de metaalindustrie, agrarische sector, scheepsbouw, lederwarenindustrie en hout- en meubelindustrie hebben kans op schildersziekte.
Oorzaken schildersziekte
De oorzaak van schildersziekte is het langdurig (5 tot 10 jaar) in contact staan met agressieve vluchtige oplosmiddelen (solvents). Solvents zijn stoffen die snel verdampen. Deze stoffen kunnen in je systeem komen via de huid, maar ook door het inademen van de stoffen. Bekende solvents zijn terpentine, aceton, benzeen, tolueen en wasbenzine. Deze stoffen zitten vaak in verf, lak, ontvettingsmiddelen en lijm.
Symptomen schildersziekte
Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) bestaan er meerdere stadia van de schildersziekte. Dit zijn de verschillende stadia:
- Stadium 1
Vermoeidheid, verminderde interesses, hoofdpijn, concentratieproblemen en meer prikkelbaar. In dit stadium onderschatten mensen de klachten en worden ze niet echt herkend. - Stadium 2 A
Veranderingen in je persoonlijkheid en depressies. Bij dit stadium kan een MRI-scan aantonen dat er iets in je hersens is veranderd. - Stadium 2 B
Problemen met nadenken, onthouden en logisch nadenken. Gedesoriënteerd raken in tijd en ruimte komt in dit stadium ook voor. - Stadium 3
Dementieel beeld en blijvende lichamelijke klachten.
Hoe is schildersziekte te voorkomen
Het is aan te raden om geen gevaarlijke stoffen te gebruiken zoals verf met oplosmiddelen, hier zitten de solvents in. Het is ook goed om handschoenen, maskers en beschermende kleding te dragen. Zo voorkom je dat de stoffen je huid aanraken of dat je de stoffen inademt. Buiten deze maatregelen is het ook goed om te werken in een werkplek die de stoffen goed afzuigt en die goed geventileerd wordt. Dit zijn voorzorgmaatregelen die je kan nemen om te voorkomen dat je schildersziekte krijgt.
Schildersziekte behandeling
Het vervelende aan schildersziekte is dat het niet te behandelen is. Soms kunnen de klachten in de beginstadia verminderen, maar vaak is het al te laat aangezien mensen met schilderziekte de doctoren raadplegen als ze al in een verder stadium zijn. De schade aan het zenuwstelsel is onomkeerbaar. Door het vermijden van de giftige stoffen kan je voorkomen dat je naar een verder stadium gaat.
Schildersziekte uitkering
De mensen die jarenlang zijn blootgesteld aan giftige oplosmiddelen tijdens hun werk en hierdoor schildersziekte op hebben gelopen hebben het recht op een eenmalige uitkering van rond de €21.000. Deze uitkering krijg je niet zomaar. Je moet voor deze uitkering voldoen aan strenge voorwaarden. De werknemer moet kunnen aantonen dat er een diagnose is vastgesteld met daarbij zichtbare afwijkingen in de hersenen. Andere voorwaarden zijn dat je in Nederlandse loondienst moet zijn geweest en niet eerder een schadevergoeding hebt ontvangen.